In het najaar van 2021 start voor de zesde keer het onderzoek Gezondheid en Welzijn van Scholieren naar gezondheid en riskant gedrag onder scholieren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut, met financiering van het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Als de school van uw zoon of dochter meedoet met dit onderzoek, kunt u meer informatie vinden bij veelgestelde vragen basisscholen of middelbare scholen.


Vragenlijst ouders

Zit uw kind op de middelbare school? En doet de school mee aan het onderzoek Gezondheid en Welzijn van Scholieren? Dan heeft u van ons een uitnodiging gekregen voor de vragenlijst voor ouders.

Sinds 2007 worden ook ouders van scholieren in het voortgezet onderwijs betrokken bij de studie. Door middel van een vragenlijst wordt informatie verzameld over hun opvattingen en (opvoed)gedrag met betrekking tot roken, alcohol- en drugsgebruik. Er zijn nog andere thema’s zoals gamen, sociale media en zorgen die ouders kunnen hebben.

U vindt hier meer informatie over het onderzoek.

Doet u mee? U kunt hier de vragenlijst invullen.


Maakt u zich zorgen om uw kind?

Het HBSC-onderzoek vond anoniem plaats. Wij kunnen dus niet vaststellen welke jongeren hulp nodig hebben voor (gezondheids)problemen. Als u zich zorgen maakt om het gedrag of de emoties van uw kind, kunt u altijd contact zoeken met uw huisarts. U kunt daarnaast opvoedadvies of hulp vinden via onderstaande pagina’s.

Wilt u met uw kind in gesprek, bijvoorbeeld over alcohol of seksuele ontwikkeling, maar weet u niet hoe? Kijk voor advies op één van de onderstaande pagina’s.

  • Hoe pak jij dat aan voor informatie en tips over omgaan met roken, alcohol, blowen, seks, gamen, voeding, veiligheid, en uitgaansdrugs in het leven van uw kind.
  • Praten met uw kind voor een gratis online cursus waarin u leert met uw kind te praten over drank en drugs.

Privacy

Bekijk hier ons privacy protocol met daarin achtergrondinformatie voor scholen en ouders over privacy en persoonsgegevens.